Niste konektovani. Konektujte se i registrujte se

DNK

Ići dole  Poruka [Strana 1 od 1]

1 DNK taj Sub 03 Sep 2016, 18:18

Victoria

avatar
Administrator
Administrator
Nataša Šević i Nataša Aksentijević - rediteljka i voditeljka Pinkovog dokumentarnog rijalitija „DNK analiza“: Mi ne lupamo na vrata, ne krijemo se iza žbunja i ne prisiljavamo nikog na saradnju


RIJALITI kao žanrovska forma je od zanimljive ideje postao primarni izbor TV producenata željnih da „lakim štivom“ opčine i za male ekrane prikuju što veći broj gledalaca. Svrha? Čisto komercijalna. Kriterijumi ukusa i kvaliteta? Često nepostojeći. Da apsurd bude veći, dodir sa stvarnošću pomenutih projekata mahom se završava na reči rijaliti.

Važno je „da se priča gazi“, a, gazi se gledalac. Baš onaj koji veruje (ili ne) u izmišljene scenarije, kojima ga, za siću, zabavljaju glumci-amateri i laici u pokušaju. U moru takvih opijuma za mozak, dokumentarna emisija rediteljke Nataše Šević „DNK analiza“, koju bismo teška srca mogli da svrstamo u isti koš, zanimljivim pričama i originalnošću već 2. sezonu istrajava u svojoj misiji - potragom za istinom.
Dvaput nedeljno, oko 9 ujutru, iz Beograda ka jednoj, dve, a ponekad i tri kote negde u Srbiji, na posao kreće mala ekipa ove originalne emisije. U kombiju su, uz vozača, najčešće još dva snimatelja i dve Nataše - Šević i Miljuš (odnedavno Aksentijević). Dok prva rukovodi i nadzire rad na terenu, druga je zadužena da gledaoca upozna i provede kroz (uglavnom) tešku životnu priču onoga koji je „DNK“ timu uputio poziv u pomoć. Snimanje epizode traje dva dana, a posle svake, nečiji život menja se iz korena. Nabolje ili nagore - to je već stvar sudbine.
- Dokumentarna forma zanimala me je još na studijama TV režije. Oduševio me je poziv da radim „DNK“. Moj jedini uslov bio je da to ne bude lažna struktura. Nisam želela još jedan šou sa statistima i kvazidokumentarnim pričama, čiji mi cilj nije jasan - kaže nam Nataša Šević, pod čijom su palicom snimane „Radna akcija“, „Survivor“ i „Hitna pomoć“. Ona je prva sa kojom razgovaraju oni koji pozovu telefon „DNK“ redakcije.

- Trudim se da proniknem u karaktere onih koji zovu i uronim u srž njihovih problema, kako bih ustanovila kome je pomoć zaista potrebna. Mi ne lupamo na vrata, ne krijemo se iza žbunja i ne prisiljavamo nikog na saradnju. Cilj nam nije flert sa skandalima i jurnjava za prljavim vešom porodica s kojima radimo. Pre svega, tu smo da pomognemo ljudima koji nemaju novac da plate DNK analizu, a potrebni su im ti rezultati. Naravno, ne možemo da udovoljimo svima. Trudim se da odabir porodica bude šaren, jer u suprotnom, emisija ne bi držala pažnju. Zato uvek nastojim da poštujem TV formu, ali i ljude s kojima radim - kaže rediteljka, napominjući da obazrivosti i opreza sa temama koje zadiru u najdublju ljudsku intimu nikada nije dovoljno.
Sa njom se slaže i voditeljka emisije:
- U početku mi je bilo teško da se u nekim situacijama iskontrolišem. Čak i danas pustim emocije da prevladaju. Na taj način pokrenem priču i opustim sagovornika. Mnogo je lakše kada preko puta vidi nekog ko može da razume njegov bol. 
Uostalom, mala doza spontanosti i iskrenosti prija i emisiji. Ipak, nije to posao koji je lako ostaviti iza sebe kad se kamere ugase - iskrena je Miljuševa, priznajući da joj u mislima najčešće ostaju zahvalni ljudi kojima su uspeli da pomognu.
Međutim, nisu svi slučajevi uspešni. O jednom takvom priča nam njena koleginica i saputnica u potrazi za istinom.
- U posebnom sećanju ostala mi je epizoda sa bratom i sestrom iz Aranđelovca, Jovanom i Jovanom. Analiza je, nažalost, pokazala da muškarac koga smo testirali nije bio njihov otac. A, celog života gajili su nadu kako će iz trošnog kućerka pobeći kod njega u Leskovac. Da priča ne bi imala tragičan kraj, uz pomoć Pinka uključili smo socijalne radnike i ljude dobre volje koji su im pomogli stručno, ali i materijalno, pa su, hvala bogu, sada dobro - priseća se gorkih trenutaka sa snimanja Nataša Šević.
[You must be registered and logged in to see this image.]
Na pitanje u čemu je magija njenog malog tima, odgovara:
- Veliki deo posla obavljamo na terenu. Stalno smo u pokretu, a kako smo uglavnom zajedno i privatno smo povezani. Naročito Nataša i ja. Odavno smo prijateljice. Znam da je ona prava osoba za taj posao. Uigrana smo ekipa i, što je najvažnije imamo podršku, razumevanje i potpuno poverenje našeg producenta Darka Popovića. U tome je naša magija.[You must be registered and logged in to see this image.][You must be registered and logged in to see this image.]

Nazad na vrh  Poruka [Strana 1 od 1]

Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu