Niste konektovani. Konektujte se i registrujte se

CSI Miami

Idi na stranu : 1, 2  Sledeći

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Ići dole  Poruka [Strana 1 od 2]

1 CSI Miami taj Pet 28 Jan 2011, 15:09

ღToseDonkaღ

avatar
Elitni član foruma
Elitni član foruma

CSI: Miami je američka kriminalistička TV-serija koja je prvi put emitirana 23. 9.2002. Nastala je kao tzv. spin-off serije CSI: Las Vegas.
Serija prati istrage forenzičkog tima policije Miamija na čelu s poručnikom Horatiom Caineom. U okolnostima stalnih etničkih i kulturnih napetosti, Caineov tim bavi se sličnim slučajevima kao i kolege iz Las Vegasa.
Pilot-epizoda emitirana je u SAD-u 9. 5. 2002. kao epizoda CSI: Las Vegasa i dosad je prikazano 8 sezona, a deveta će se početi prikazavati krajem septembra 2010. UBiH je dosad prikazano 7 sezona (FTV). Seriju zajednički produciraju CBS Television Studios i kanadska medijska kuća Alliance Atlantis.
28. 6. 2010. SpoilerTV otkrio je da je serija obnovljena za još 4 sezone
Serija se snima prvenstveno u SAD-u. Snimke Miamija (obično iz ptičije perspektive) snimljene su u Miami-Dade Countyju, Florida, dok se unutrašnje scene snimaju uRaleigh Manhattan Studios u Manhattan Beachu, Kalifornija. Neke scene, uglavnom vanjske, većinom se snimaju u Long Beachu, Kalifornija, kao i u dijelovima Manhattan Beacha i Redondo Beacha. Za ostale vanjske scene uglavnom se koriste plaže u centru Long Beacha: Marina Green Park i Rainbow Lagoon Park. Novosagrađene visoke stambene zgrade daju utisak da se nalazite u Miamiju.
Koriste se i druge lokacije u Long Beachu, kao što je distrikt Naples, čiji kanali i kuće visoke klase s velikim dokovima za čamce i manje brodove te palminim stablima također daju osjećaj Miamija.
Zgrada koja se koristi u vanjskim snimcima sjedišta policije Miami-Dadea zapravo je sjedište Federalne kreditne unije u okviru Federalne uprave za avijaciju, a nalazi se na adresi 14600 Aviation Boulevard, Hawthorne, Kalifornija.Poručnik Horatio Caine (David Caruso) šef je dnevne smjene kriminalističkog laboratorija policije Miami-Dadea, bivši detektiv u Odjelu za ubistva njujorške policije, forenzički analitičar i bivši član ekipe za eksplozive. Izvanredan je strijelac i ne oklijeva upotrijebiti smrtonosnu silu. Vrlo često ide do ekstremnih granica kako bi sačuvao dokaz ili potencijalnu žrtvu. Ponašanje mu je uvijek ozbiljno, a u razgovoru je direktan i drži se onog što je u datom trenutku najvažnije. Ima dobru komunikaciju sdjecom koja su upravo doživjela traumatične događaje. Dok tješi žrtve ili razgovara sa zločincima, koristi "ostani miran" pristup. Njegov su zaštitni znak sunčane naočale koje veoma često nosi. Bio je kratko oženjen s Marisol Delko (Alana de la Garza), Ericovom sestrom; brak je kratko trajao jer su Marisol snajperom ubili članovi bandeMala Noche (Zla noć) u epizodi Rampage. U epizodi Dangerous Son otkrio je da ima 16-ogodišnjeg sina po imenu Kyle Harmon (iz veze koju je imao dok je radio na tajnom zadatku pod imenom John Walden). U epizodi In the Wind vidimo da je Kyle s vojskom u Afganistanu. U Going Ballistic Horatio je ustrijeljen. Međutim, u narednoj epizodi (Resurrection) vidimo da je Horatio lažirao svoju smrt kako bi zaustavio prodaju ilegalnih metaka. U 1. epizodi 8. sezone Out of Time u prisjećanjima je prikazano formiranje njegovog tima 1997. godine, nedugo nakon što je postao šef nove istražiteljske jedinice koja je brzo preimenovana u CSI.

Calleigh Duquesne (Emily Procter) Horatiova je zamjenica. Specijalnost joj je balistika. Njena krhka građa, plava kosa i dobar izgled te južnjački naglasak često navode druge ljude da je potcijene, ali ona je briljantna i posvećena naučnica. Njen otac je advokat koji ima problema s alkoholizmom i koji se pokušao od toga izliječiti više puta. Calleigh se u poslu uvijek i strogo drži propisa. U epizodi Ambushimala je problema s uhođenjem, tj. web-stranicom koja je pratila svaki njen korak; kasnije se otkrilo da je njen autor kolega iz laboratorijeDan Cooper za koga je ranije otkrila da je ukrao kreditnu karticu pokojnog Speedlea, zbog čega je dobio otkaz, pa joj se tako pokušao osvetiti. U epizodi All In Calleigh je oteta i prisiljena da pomogne "maskirati" mjesto zločina, ali su je kolege kasnije spasile. U Smoke Gets in Your CSI's hitno je odvezena u bolnicu i skoro umrla zbog udisanja dima dok je s Wolfeom spašavala dokaze i tijelo mrtvaca iz zapaljene kuće. U finalu 7. sezone (Seeing Red) ranila je Delka (ne znajući da je on taj na koga je pucala) i u sljedećoj epizodi vidimo da je on u kritičnom stanju, nakon čega počinje prisjećanje na 1997. godinu i njen prvi dan na poslu, kad se i upoznala s Delkom (s njim je, inače, u ljubavnoj vezi od 7. sezone).

Eric Delko (Adam Rodríguez) stručnjak je za otiske prstiju i identifikaciju droge. Otac mu je Rus, a majka Kubanka (puno prezime mu je Delektorsky, ali ga je skratio nakon dolaska u SAD). Također je stručnjak i za ronjenje i zadužen je za pronalaženje dokaza pod vodom, kad to okolnosti zahtijevaju. U epizodi Shattered posao mu je došao u pitanje nakon što je uhapšen zbog posjedovanja marihuane, ali se ispostavilo da je ona bila za njegovu sestru Marisol, kako bi pomoću nje ublažila bolove od tretmana za leukemiju. U Man Down, dok je pokušavao spasiti ženu koju je oteo bjegunac Clavo Cruz, Delko je kritično ranjen u glavu. Preživio je i vratio se u tim, ali je jedno vrijeme patio od djelomičnog gubitka pamćenja. U And How Does That Make You Kill? rekao je svojoj psihologinji (koju je po naredbi morao posjećivati nakon nekih traumatičnih iskustava) o naklonosti i osjećajima prema Calleigh. U The DeLuca Motel otkriveno je da trenutno boravi u motelu jer ga neko prati. Otkriveno je i da mu je otac kubanski Rus i da ga pokušava ubiti (glumi ga Rade Šerbedžija). Kasnije su se ipak susreli i donekle izgladili odnose. U već spomenutoj epizodi Seeing Red Delko je pokušao pomoći ocu i viđen je kako s njim bježi iz ilegalnog skladišta oružja, ali ga je u bijegu (ne znajući da je on za volanom) ranila Calleigh. Ipak, preživio je i viđen je kako se budi u bolničkoj sobi u epizodi Out of Time. Rodriguez se u 8. sezoni privremeno povukao iz serije (pojavio se u samo 3 epizode), a zamijenio ga je bivši CSI-evac Jesse Cardoza. Delko je svoj odlazak najavio govoreći Calleigh da napušta CSI-tim jer je život prekratak. Prije nego što se odveze, dobija poruku od Horatia: "Uvijek ću biti tu".[2] 19. 2. 2010. Rodriguez je na svojoj Twitter-stranici objavio da se vraća u seriju u 9. sezoni kao stalni član.

Ryan Wolfe (Jonathan Togo) radio je kao obični policajac u vrijeme kad ga je Horatio zaposlio u svom timu skoro bukvalno na licu mjesta, primijetivši s odobravanjem njegovo besprijekorno održavanje pištolja (vjerovatno zato što Wolfe ima OKP). Prvi se put pojavio u epizodiUnder the Influence, ali nije postao stalni član do epizode Hell Night. Ryan je zamijenio Tima Speedlea, koji je ubijen u jednoj akciji jer mu je pištolj zakazao zbog lošeg održavanja. U epizodi Nailed Ryan je pogođen u oko iz pištolja za eksere. Na kraju epizode Burned dobio je otkaz jer je direktno bio povezan s osumnjičenikom za ubistvo i jer to nije prijavio nadležnima. Nakon toga se okušao na više poslova: radio je na televiziji kao ekspert za mjesta zločina, stručni svjedok odbrane, zatim kao tehničar u streljani, a prijavio se i za pomoćnika patologa. Za cijelo to vrijeme pokušavao se ponovo prijaviti za posao u CSI-timu, što mu je na kraju i uspjelo. U Going Ballistic Ryan dobija poruku "Gotovo je" upravo nakon što je Horatio ustrijeljen. Međutim, otkrilo se da ga je Horatio zamolio za pomoć u lažiranju njegove smrti, kako bi Horatio mogao obaviti tajnu akciju. Na kraju epizode Target Specific i tokom naredne epizode (Wolfe in Sheep's Clothing) vidimo da je Ryana otela ruska mafija i prisilila ga da prikrije zločin

Natalia Boa Vista (Eva LaRue) jeste DNK-analitičarka kojoj je po dolasku u tim zbog nekih federalnih restrikcija bilo dozvoljeno raditi samo na neriješenim i zaboravljenim slučajevima. Prije dolaska u tim pobjegla je od muža koji ju je zlostavljao; u jednom slučaju ubistva žene njena povezanost s udruženjem zlostavljanih žena bila je ključna za njegovo rješavanje. Na kraju 4. sezone otkriveno je da je NataliaFBI-eva "krtica" u laboratoriju; zadatak joj je bio da pomogne skupiti dovoljno informacija za pokretanje slučaja protiv Horatia i njegovog tima. U 5. sezoni otkrila je da je njen bivši muž Nick Townsend izišao iz zatvora, što ju je dosta uznemirilo. On se zaposlio kao čistač mjesta zločina i prilikom prvog susreta s Natalijom uručio joj je sudsku zabranu približavanja. Bili su u napetom odnosu sve do Nickovog ubistva, za koje je Natalia nakratko bila osumnjičena. U epizodi Darkroom Wolfe pronalazi gomilu fotografija djevojaka koje su oteli trgovci ljudima i Natalia na jednoj od njih prepozna svoju sestru Anyu, a DNK s mjesta zločina potvrđuje da je Anya zaista jedna od otetih djevojaka. CSI-tim ih je kasnije uspio sve spasiti. U Tunnel Vision konačno je dobila dozvolu za nošenje vatrenog oružja i čak je u samoodbrani prvi put ranila sumnjivca.

Narednik Frank Tripp (Rex Linn) detektiv je iz Odjela za ubistva, porijeklom iz Texasa, koji se pridružuje CSI-timu na mjestu zločina. U dobrim je radnim odnosima sa svim članovima tima. U epizodi Dispo Day otkriveno je da je razveden i da ima troje djece. Nakon što je položio ispit za narednika u epizodi Dangerous Son, neko je vrijeme morao provesti u uniformi, radeći u patroli, ali se ubrzo vratio u Ubistva i ponovo obukao odijelo (Guerillas in the Mist). Tokom ranih faza serije on i Horatio nisu se dobro slagali, ali se u novije vrijeme sve češće vide zajedno na mjestima zločina. Nakon što Wolfe dobije otkaz, a kasnije bude vraćen u tim, njih dvojica imaju jedan drugog "na zubu". U Chain Reaction dovodi Ryana da uzme otiske sa zatvorskog telefona, govoreći mu da mu je on "najdraži mali prašinar", pokušavajući ga time uvrijediti. • Walter Simmons (Omar Benson Miller) najnoviji je član Horatiovog tima, u koji se prebacio iz noćne smjene. Porijeklom je iz Louisiane i specijalist je za krađe umjetnina. Prvi put se pojavio u Bolt Action, a stalni član postao je u Dude, Where's My Groom?
 • Jesse Cardoza (Eddie Cibrian) bivši je policajac iz Los Angelesa koji se ponovo prebacio u Miami. U epizodi Out of Time u prisjećanjima na 1997. godinu vidimo njegov posljednji dan na poslu u Miamiju prije odlaska u LA; tada je pomogao Horatiu da zaključi jedan slučaj nakon kojeg je Horatio postao šef nove istražiteljske jedinice koja će postati CSI. Cardoza se vratio u epizodi Hostile Takeover kao član tima, zamijenivši Delka. Po njegovom povratku, laboratorij je napadnut, a Cardoza je s još troje ljudi uzet za taoca, ali spasio ih je Horatio ispunivši otmičarev jedinstven zahtjev u zamjenu za njihove živote. Nakon toga, u Show Stopper došlo je do netačnosti u podacima o pređenoj kilometraži na CSI-evim Hummerima; Cardoza u početku nije to objasnio, ali je kasnije u svlačionici rekao Calleigh da je pratio ženu kojoj je prijetila opasnost od čovjeka s kojim je on imao posla u Kaliforniji i da se vratio u Miami jer je taj čovjek ubio i njegovu ženu. U junu 2010. objavljeno je da Cibrian nije odabran za stalnog glumca u seriji za sezonu 2010-2011 i da će njegov lik napustiti seriju. Nije objavljeno u koliko će se još epizoda pojaviti prije odlaska.
i drugi


CSI: Miami "uveden" je u okviru epizode originalnog CSI-a Cross Jurisdictions. U njoj Catherine i Warrick odlaze iz Las Vegasa u Miami prateći trag u istrazi ubistva bivšeg glavnog detektiva lasvegaske policije.
Osim toga, serija je imala unakrsne epizode i sa CSI: NY. U pretposljednjoj epizodi 2. sezone CSI: Miamija MIA/NYC NonStop (17. 5. 2004) prvi put su prikazani i budući likovi iz CSI: NY, čija je 1. epizoda prikazana u septembru iste godine. Druga njihova unakrsna epizoda desila se u 4. sezoni Miamija, odnosno 2. sezoni New Yorka. Epizoda je bila dvodijelna; 1. dio (Felony Flight) prikazan je 7. 11. 2005. u okviruMiamija, a 2. dio (Manhattan Manhunt) 2 dana kasnije (9. 11.) u okviru NY-a. U 1. dijelu Mac Taylor dolazi iz New Yorka u Miami kako bi pomogao Horatiu da uđe u trag opasnom Henryju Dariusu. Priča se nastavlja u 2. dijelu kad Darius bježi nazad u New York, pa Horatio vraća uslugu Macu i ide s njim, kako bi ulovili Dariusa i zaključili slučaj (što im na kraju i uspijeva).
U 8. sezoni prvi put je prikazana trodijelna unakrsna epizoda između sve 3 CSI-serije, u čijem je centru bio Raymond Langston; slučaj počinje u Miamiju, nastavlja se u New Yorku, a završava u Las Vegasu, pa je Langston praktično obišao SAD kako bi se zaključila istraga.[8]
CSI: Miami trenutno ostaje jedina CSI-serija koja nije imala unakrsnu epizodu s nekom drugom serijom izvan CSI-franšize.
ASCAP nagrada

 • Najbolja TV-serija (2006)
 • Najbolja TV-serija (2005)

ASC nagrada

 • Izvanredno postignuće u kinematografiji u kategoriji Filmovi sedmice/Pilot-epizoda za TV-mrežu (za epizodu Cross Jurisdictions, 2003)

BMI filmske i TV-nagrade

 • BMI TV Music Award (2008)
 • BMI TV Music Award (2005)
 • BMI TV Music Award (2004)
 • BMI TV Music Award (2003)

Image nagrada

 • Izvanredna sporedna glumica u dramskoj seriji (Khandi Alexander, 2005)

agrada za obradu zvuka

 • Najbolja obrada zvuka u muzici za televiziju - kratkometražna forma (za epizodu Rio, 2007)
 • Najbolja obrada zvuka u dugometražnoj televizijskoj formi (za epizodu Crime Wave, 2005)

People's Choice Awards

 • Omiljena nova dramska TV-serija (2003)
Nominacije [uredi]


Osim nagrada, serija je imala još sveukupno 21 nominaciju za razne nagrade.

2 Re: CSI Miami taj Pet 28 Jan 2011, 15:10

ღToseDonkaღ

avatar
Elitni član foruma
Elitni član foruma
pa kako se vama svidja iskreno meni je ova najbolja od svih CSI serija

3 Re: CSI Miami taj Pet 28 Jan 2011, 15:15

Lilly

avatar
Moderator
Moderator
I meni

4 Re: CSI Miami taj Pon 07 Feb 2011, 16:16

sanda1975

avatar
Istražuješ arhivu telenovela
Istražuješ arhivu telenovela
Super serija redovno gledam.

5 Re: CSI Miami taj Ned 03 Apr 2011, 10:19

milic@

avatar
Istaknuti član
Istaknuti član
Najbolja CSI serija!!!

6 Re: CSI Miami taj Ned 03 Apr 2011, 12:42

ღToseDonkaღ

avatar
Elitni član foruma
Elitni član foruma
I meni,ima jos i CSI NY,Las Vegas,L.A.....ali Miami je najbolji...

7 Re: CSI Miami taj Čet 16 Jun 2011, 12:10

Elizabeth y William

avatar
Elitni član foruma
Elitni član foruma
Ponekad pogledam

8 Re: CSI Miami taj Čet 16 Jun 2011, 12:15

Margita

avatar
Istaknuti član
Istaknuti član
pa...nije bas naj ali je dosta dobra,super.Gedala sam,sada ne...mislim,nigde se i ne prikazuje kez

9 Re: CSI Miami taj Pon 01 Avg 2011, 22:07

Maja-_-


Pišeš svoju web novelu
Pišeš svoju web novelu
ok je

10 Re: CSI Miami taj Uto 02 Avg 2011, 18:40

Boka ^_^

avatar
Redovno čitaš latino novosti
Redovno čitaš latino novosti
Ok

Sponsored content


Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Nazad na vrh  Poruka [Strana 1 od 2]

Idi na stranu : 1, 2  Sledeći

Similar topics

-

» Trazim pesmu

Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu